Vielä piti kirjoittaa esikoisen koulusta. Hän siis aloittaa Hangzhoun kansainvälisessä koulussa elokuussa. Koulussa on ennen aloitusta tutustumispäivä, jonne voidaan porukalla mennä. Ensimmäisenä päivänä lapsen saa sinne viedä, mutta sitten kai toivotaan, että vanhemmat lähtisivät kotiin ja lapsi jäisi sinne totuttautumaan yksin. Vähän hurjalta kuulostaa, kun ei esikoinen kieltä osaa, mutta totta varmaan se, että näin lapsi pääsee nopeammin mukaan, kun joutuu heti alusta asti olemaan siellä itsekseen.

Koulukuljetukset

Kouluun kuulema haetaan lapset kotiovelta koulubussiin ja iltapäivällä tuodaan talon eteen takaisin. Eli sitä ei tarvitse pelätä, että lapsi hukkuisi johonkin matkojen aikana. Helpottaa kyllä tosi paljon, kun mun ei tarvitse vauvojen kanssa esikoista mihinkään viedä tai hakea.

Esikoisen englanninkielen opiskelu

On se vaan jotenkin hurjaa ajatella, että tuo pieni tyttönen lähtee elokuussa kouluun ja aloittaa sen vielä kielellä, jota ei yhtään osaa. Varmaan siinä useampi kuukausi menee, että alkaa siellä enemmän asioita ymmärtämään. Esikoinen saa ilmeisesti englannintunteja tavallisen koulun lisäksi eli varmaan edistyy sitten aika nopeasti, kun alkuun pääsee.

Pitäisi käydä lainaamassa kirjastosta Alkupolku-sarjan englanninkielen romppu. Sitä tuo tyttö voisi vähän pelailla tässä kevään aikana ja varmaan jäisi jotain päähänkin. Sitten voisi jotain englanninkielisiä lastenohjelmia ehkä katsoa, ensi viikolla Kiinassa niitä varmaan katsookin.

Kahdessa vuodessa tuo kyllä oppii varmaan englantia aika hyvin. Sitten pitää kyllä takaisin Suomeen muutettaessa miettiä, että mihin kouluun täällä menee. Vähintään pitäisi olla sellainen luokka, joka on aloittanut englannin opiskelun jo ekalla tai tokalla luokalla. Kansainvälinen koulu olisi tietysti täydellinen vaihtoehto, sillä esikoinen ei tietenkään ole opiskellut niitä kaikkia juttuja, mitä tavallisen peruskoulun ekalla ja tokalla opiskellaan. Äidinkieltä varmaan sielläkin opiskellaan, pitää ostaa täältä lähtiessä ainakin ekan luokan kirja, ehkä jostain muustakin aineesta, esim. matematiikasta. Netissä toimii Ulkosuomalaisten lasten kotiperuskoulu, varmaan liitytään siihen mukaan ja opiskellaan ainakin tuota äidinkieltä ja matematiikkaa, nuohan ne tärkeimmät onkin ekalla ja tokalla.