Lähdimme Samin kanssa torstaina 11:33 junalla Shanghaihin. Matkalla tsoukkailimme lasisilmistä ja opaskoirista, mutta kovin paljon ei jännittänyt, vähän kun olisi mennyt tatuointia ottamaan! Perillä menimme metrolla hotelliin (Hotel Mason, voin suositella, siisti ja erittäin hyvä sijainti!), tsekkasin sisään ja vein tavarani huoneeseen. Hotellilta oli kävelymatka klinikalle, joten päätimme mennä ensin ns. viimeiselle aterialle eli kahville Starbucksiin, siellä lukaisin mukavan kannustavan tekstarin Anskulta (kiitos :-)) ja koitin nautti kahvista ja pasteijasta.

Minulla oli aika klinikalle klo 14:45 ja olimme perillä muutamaa minuuttia aikaisemmin. Minut tsekattiin sisään, hoitaja pahoitteli, että joudun hieman odottamaan, pääsisin saliin vasta 15:20. Menimme maksamaan, leikkauksen hinta oli 12 000 rmb eli n. 1200e.

Menimme takaisin odottamaan ja melkein saman tien hoitaja tulikin ja sanoi, että voinkin mennä nyt. Sami jäi odottelemaan ja minut vietiin leikkaussaliin. Sain sinisen kaavun, pussit kenkien päälle ja päähineen, joka peitti hiukset. Minut vietiin odotushuoneeseen ja hoitaja tuli pesemään silmäni, englantia puhuva hoitaja oli koko ajan vierellä. Sitten hieman odotusta, katsoin, että kelloni on muutamaa minuuttia vaille kolme. Kohta hoitaja tulee hakemaan minut saliin, ensin oven ulkopuolella istun hetkeksi ja silmiini laitetaan puuduttavia tippoja, pian minut ohjataan itse saliin. Siellä on useampi henkilö, vuode ja vuoteen pääpuolella paljon erilaisia masiinoita. Minut ohjataan seliinmakuulle sänkyyn ja kieltämättä hieman jännitti!

Lääkäri kysyi, että olenko valmis ja sanon olevani. Seuraavaksi silmäni peitetään liinalla, oikean silmän kohdalle jää aukko. Lääkäri laittaa luomenlevittimen, jotta silmäni pysyy auki, tämä ei tuntunut yhtään. Seuraavaksi silmä putsataan, se tuntui jännältä, kun näki vanun menevän linssin päällä, mutta ei tuntenut mitään. Sitten laitettiin suurennuslasin näköinen juttu silmän päälle, pyydettiin katsomaan vihreätä valoa ja tunnen ihan pienen nipsaisun, tässä kohtaa sarveiskalvoon tehtiin läppä. Sitten alkoi varsinainen laserointi, pitää katsoa vihreään valoon, kuuluu surinaan, välillä valo hajoaa ja haistan jännää käryä, sellaista vanhan sähkön ja muovin käryämisen tapaista, tiesin jo sitä odottaakin ja ei kuulema tule silmästä :-) Laserointi ei kestänyt varmaan edes 10 sekuntia/silmä, todella nopeaa.

Homma on ohi, silmä putsataan, läppä laitetaan paikoilleen ja sama tehdään toiselle silmälle. Vasen silmä ei tunne edes sitä pientä nipsaisua. Pian homma on ohi, minut ohjataan ylös sängystä ja heti kiinnitän huomion seinällä olevaan kelloon ja mietin, että näinköhän tuon huoneeseen tullessa?! Minut ohjataan hämärään huoneeseen, missä koitan varovasti katsella ympärilleni, kurkkaan kelloa ja se oli 15:10 eli olin salissa alle 10 minuuttia! Kun katson käytävälle, missä on valoa, tuntuvat silmät hieman aroilta. Hoitaja antaa paperia siltä varalta, että silmät vuotavat ja sanoo, että toisilla silmät saattavat vuotaa aika paljonkin ensimmäisen 3 tunnin aikana.

Puoli neljän aikoihin pääsen pois huoneesta, lääkäri tarkastaa laitteella silmät ja toteaa, että täydellistä! Katsoi ilmeisesti, miten verkkokalvoon leikattu läppä on paikoillaan. Silmieni päälle laitetaan teipeillä muoviset läpinäkyvät suojat ja minut viedään takaisin Samin luokse, jonka näen jo kaukaa! Saman tien saa luvan lähteä pois ja seuraavaksi aamuksi sovitaan ensimmäinen tarkastus.

Olin klinikalla VIP-asiakkaana eli leikkauksessa kävi myös paljon kiinalaisia. VIP-asikkaille oli oma ilmoittautumispiste, missä hoitajat puhuu englantia, pääsin kaikkiin tutkimuksiin jonon ohi, odotin omassa odotustilassa ja tutkimushuoneet oli eri kun kiinalaisilla. Leikkaukseen pääsen suoraan ja sain odottaa sen jälkeen omassa odotustilassa, lisäksi pääsin heti lääkärin tutkittavaksi ja siitä heti pois, kiinalaisilla tuntui olevan enemmän odottelua.

Siinä vaiheessa, kun lähdettiin pois, alkoi silmät vuotamaan ja ulkona oli jo suorastaan tuskallista. Saimme onneksi aika pian taksin ja istuin taksissa silmät kiinni. Hotellissa Sami laittoi heti verhot kiinni ja valoja pois. Ensimmäiset tunnit meni sohvalla pötkötellessä silmät kiinni, kun avasin, vuotivat kovasti ja kirveli, silmät oli todella verestävät. Sami haki Mäkkäristä ruokaa ja söin sängyllä puoliksi silmät kiinni :-) Kuuden jälkeen Sami lähti junalla ja jäin itsekseni ihmettelemään, että kuinka kauan vuotaminen vielä jatkuu...

Aika lailla 3 tuntia leikkauksen jälkeen se loppui. Olo helpottui huomattavasti ja myöhään illalla katsoin jo televisiosta hieman elokuvaakin! Yöllä nukuin aika huonosti, asento ei ollut minulle normaali, kun piti varoa silmissä olevia suojia.

Aamulla heräsin ihan ajoissa, otin kipot silmiltä pois ja olo tuntui ihan hyvältä, silmät eivät olleet enää kovin punaiset. Oli jännä, kun oikeasti näki! Kävin aamupalalla, tsekkasin ulos ja lähdin kävelemään kohti klinikkaa aurinkolasit päässä, vaikka mitenkään paljon ei häikäissyt, onneksi ei ollut kovin kirkas päivä.

Klinikalla lääkäri tuli melkein saman tien, tehtiin pikainen näöntarkastus ja näin yhden rivin enemmän kun lasien kanssa!!! Sain tippoja ja pääsin pois. Seuraava tarkastus viikon päähän eli tämän viikon torstaiksi.

Esitarkastus ja leikkaus maksoi yhteensä n. 1410 euroa, mikä on kai aika lailla puolet vähemmän kun Suomessa. Itse koin, että leikkaus ei ole täällä isompi riski kun Suomessakaan, sillä täällä tekevät leikkauksia todella paljon ja laitteet olivat ainakin osittain samoja, mitä suomalaiset klinikat nettisivujen perusteella käyttävät. Silmien kohdalla ei tietenkään kannata halvimman hinnan perässä juosta, mutta itsellä ei ehkä olisi ollut Suomessa hommaan varaa.

Sitten pikaisesti vielä Varpun korvasta. Keskiviikkona todettiin se reikä tärykalvossa, mihin sai ab-tippoja korvaan laitettavaksi, sekä illalla annettavaksi Zyrteciä. Lisäksi steriilejä vanupuikkoja, millä voi putsailla korvasta tulevaa eritettä. Tilanne näyttäisi nyt paljon paremmalta! Korvasta ei enää tulee juurikaan eritettä, eikä se ole enää kosketusarka, tippojen laittaminen ei myöskään tunnu kovasti sattuvan. Tämän viikon torstaina on jälkitarkastus Shanghaissa, lääkäri oli muuten sama, joka leikkasi Säteen nielurisat reilu vuosi sitten. Toivon mukaan reikä alkaisi umpeutumaan ettei tarvitse alkaa mitään operoimaan :-(

Eilen olimme mukavalla brunssilla, tosin ilman lapsia. Samalla vietimme saksalaisen pariskunnan läksiäisiä, rouva lähtee keskiviikkona pois, mies vasta alkusyksystä. Muuten emme nyt "menetä" porukkaa, joten sen enempää ei läksiäisiä ole, mikä on aina mukavaa! Meillä on muuten perjantaina Samin työkavereille läksiäiset, kun vaihtaa loman jälkeen toisiin hommiin. Tarjoamme kiinalaisille mm. lohikeittoa, sekä omenapiirakkaa vaniljajäätelön kanssa, lisäksi kiinalaisten makuun erilaisia pähkinöitä ja kuivattuja hedelmiä, sekä tuoreita hedelmiä, kuivatun lihan taidamme jättää kauppaan...

Mukavaa kesäkuun viikkoa kaikille! Meidän koululaisella on viimeinen koulupäivä perjantaina, sitten alkaa todellakin ansaittu loma!