Varpu ja Vuokko olivatkin jo tämän päivän kotona, he kun ovat päiväkodissa vain tiistaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin. Ensi viikolla ovat molemmat koulut kiinni ja suurin osa ihmisistä viettää lomaa. Maanantaina vietetään kansallispäivää ja sen kunniaksi on koko viikko lomaa, tämä yksi kiinalaisten kolmesta lomaviikosta vuodesta, toki osalla on ememmänkin lomaa, näin olen käsittänyt. Sami on kiinni töissä koko viikon, lähinnä yöaikaan, joten meillä on normaalia arkea, paitsi että lapset ovat kotona. Normaalisti olisi ayillakin lomaviikko, mutta Sami pyysi, että tulisiko töihin ja suostui ennen kuin edes ehdotettiin, että maksetaan tietysti extraa :-) Ei sillä taida olla oikein muuta elämää... Tänään maksoin palkan ja annoin 25% korotuksen, piti antaa alunperin satanen vähemmän, mutta nelonen on niin vaikea sanoa, että korotin satasella :-) Ayi vaikutti oikein tyytyväiseltä!

Eilen oli koululla eka Passport-club, oli ihan mukavaa. Lapset tuntuvat tykkäävän hommasta ja valkkaavat aina innoissaan merkkejä passeihinsa. Tässä on kätevästi ulkoistettu maantiedon opiskelua vanhemmille. Lapset saavat syyskuussa kansion, missä on jokaisella kuukaudelle kartta, tasoja on 1-6, ekalla tasolla pitää osata 5 kohdetta, jotka ovat kaikki maita. Kakkostasolla 10, kolmosella 15 jne., tason noustessa muuttuu myös kohteet, tasolla kuusi pitää osata meriä, vuoristoja, pääkaupunkeja jne., kutostaso on jo aika vaikea. Sitten tsekkauspäivänä vapaaehtoiset äidit pyytävät lapsia näyttämään kartalta kohteita ja jos osaavat riittävästi, niin saavat passin näköiseen vihkoseen postimerkin näköisen merkin. Jos on tehnyt maihin liittyvän lisätehtäväpaperin, niin saa lisämerkin/merkit.

Kävin eilen juttelemassa myös Säteen opettajan kanssa. Opettaja laitteli viikolla meiliä, että Säde ei oikein keskity tunnilla, on väsyneen oloinen ja juttelee vaan mielellään kavereiden kanssa. No, kotona juteltiin tietysti aiheesta, Säteen mielestä koulussa on tylsää ja kaikki on helppoa, paitsi kirjoittaminen. Unta pitäisi saada riittävästi eli siitä ei pitäisi olla väsymys kiinni. Keskustelu opettajan kanssa oli positiivinen, uuden opettajan tyyli on varmasti aika erilainen kuin viime vuotisen. Säde rakastaa keskustelua, mutta ei välttämättä ole niin hyvä itsenäisissä hommissa ja sitä on opiskelu pitkälti tänä vuonna. Eli lapset etsivät itsenäisesti paljon tietoa, laittavat kysymyslappuja seinille, sekä vastauksia. Musta henkilökohtaisesti tuntuu, että aika paljon vaadittu tokaluokkalaiselta, mutta niin mennään tänä vuonna. Mutta ihan hyvä keskustelu ja kiitin siitä, että laittoi meiliä, mielellään pidetään avoimet välit ja halutaan heti kuulla, jos on jotain ongelmaa.

Säde on aiheuttanut kevyesti harmaita hiuksia muutenkin viime aikoina. Tunteita ilmaistaan entistä enemmän ja aika paljon myös niitä negatiivisia. Ovet paukkuu, asioita huudetaan ja kieltäydytään kovin sanoin välillä, kun pyytää jotain tekemään. Sitten toisaalta on kuin pieni enkeli välillä, puhuu kauniisti, ilmaisee niitä positiivisia tunteita ja tuntuu niin kypsältä. Uskoisin, että ihan ikään kuuluvia juttuja. Olisi kiva antaa enemmän kahdenkeskistä aikaa, mutta arkisin se on melkein mahdotonta tai kotona voidaan yhdessä puuhastella, Säde on alkanut taas toivomaan iltasadun lukemista ja luen mielelläni. Arkisin ei kuitenkaan oikein ehdi tehdä mitään, kun Säde on vasta puoli neljän jälkeen kotona ja syömiset & läksyt hoidettu usein vasta kuuden aikoihin, kahdelta menee jo iltapesulle. Mutta on aikaa silti enemmän kun mitä olisi Suomessa, sitä yhteistä aikaa, siellä illat menisi varmaan aika paljon kotitöissä, mitä ei täällä ole. Toisaalta Suomessa Säde varmaan myös harrastaisi jotain, siihen on täällä hyvin niukasti mahdollisuuksia, koulun kerhoistakaan ei ole mitään tietoa, mahtaako niitä tulla ollenkaan?

Olikohan mulla vielä jotain muuta sydämellä? Aika menee hurjaa vauhtia, ei meinaa pysyä perässä ollenkaan! Se tarkoittaa ainakin sitä, että kohta on jo joulu :-) Ihan vielä en ole joulumusiikkia alkanut kuuntelemaan, toisin kuin eräät... Koitan malttaa sinne marraskuun loppuun ennen kuin alan enempää hössöttämään, Säteen synttäreille laitan jo kuusen ja vähitellen siitä alkaa joulun valmistelut. Näillä näkyminen ollaan aatto kotona, mennään jonkun hotellin joululounaalle ja joulupäivänä lähdetään neljäksi yöksi Hong Kongiin. Shoppaillaan jälkilahjoja ja käydään katsomassa Disneylandin joulujutut, eiköhän siellä olla silloin joulutunnelmissa?

Nyt painun unille, kello on jo melkein yksi. Oikein mukavaa viikonloppua ja mukavaa lomaa kiinansuomalaisille!

ps: mut löytää etunimi sukunimi -tiedoilla Facebook:sta