Saimme tänään aamusta vieraaksemme mittaajatädin ja -sedän, lisäksi neiti E:n ja landlordin serkkupojan. Olimme jo tuulettaneet mitattavat huoneet sekä sulkeneet ovet tuntia ennen heidän tuloaan. Mittaukset tehtiin tämän näköisillä laitteilla:

37342.jpg

Vesi pulputti tuossa vasemmalla näkyvässä putkilossa ja sinne niitä hiukkasia koitettiin ilmeisesti saada. Formaliinia mitattiin kaikista makuuhuoneista, olohuoneesta, keittiöstä, vierashuoneesta (homehuone = vieraat ei nuku siellä), televisiohuoneesta sekä lisäolkkarista, mikä toimii meillä enemmänkin kodin hoitohuoneena. Jälkimmäiseen halusivat tulla vielä tämän päivän aikana tekemään uusintamittauksen. En tiedä, kuinka todellinen se nyt on, kun ayi ei meinannut ymmärtää ettei huoneessa saa nyt olla ja ovet pitää olla kiinni. Soitin E:llekin, että hän selvittää asian, mutta edelleen vaan ovi jäi auki...

Keskustelimme sitten mm. vierashuoneen seinässä olevasta homeesta ja mitä sille tehdään. E oli selvästi hämmästynyt, kun kerroimme ettei home katoa mihinkään, vaikka sen maalaisi piiloon. Eli että se todella jää sinne alle ja on mahdollisesti levinnyt pieninä määrinä koko huoneeseen. Eli vähintä, mitä voi tehdä, on koittaa poistaa se home seinästä ennen maalausta, en vaan tiedä, miten se onnistuu, jos se kosteus tulee sieltä seinän sisältä, mistä se siis tulee tai seinän toiselta puolelta, ulkoseinä kun on kyseessä.

Maanantaina saamme tulokset formaliinista ja jos niissä ei mitään ole, niin haluamme, että nuo ilmastointiräppänät avataan ja puhdistetaan. Todennäköisesti niitä ei ole putsattu koskaan, joten siellä on varmasti vaikka mitä epäpuhtauksia, pienistä ötököistä puhumattakaan. Mahdollisesti jotain homemittaustakin tehdään, ei vaan ilmeisesti meinaa löytyä mitään firmaa, joka niitä tekisi.

Luulen, että täällä ollaan allergioiden ja homeiden ym. epäpuhtauksien kanssa samalla tasolla, kun Suomessa oltiin 20 vuotta sitten. Epäilemättä allergiat ovat lisääntyneet kaikenlaisten lisäaineiden ja ilmansaasteiden vuoksi, mutta varmasti jotain allergioita ja allergisia on ollut aina. Vanhempiemme ikäpolveen kuuluvat ihmiset ovat saattaneet kärsiä koko elämänsä ihottumasta ja suolisto-oireista, mutta eivät ole koskaan ajatelleet, että sen voisi aiheuttaa jokin ruoka-aine. Koulujen ja asuntojen home-ongelmatkin räjähtivät kunnolla käsiin vasta joskus 80-90 -luvun vaihteessa, jos oikein muistan. Täällä ei tunnuta tietävän home-ongelmista mitään, vaikka ihan varmasti näissä taloissa sitä on. Suurimmalla osalla Rosessa asuvista suomalaisista on talossaan suihkukaappi, jonka pohja on joustava tai josta vesi menee seinän sisään/lattian alle... Hyvin saa käyttää, ei haittaa... Muutama tosin on nyt korjattu, ainakin joltain osin. Meillä ei onneksi suihkukaappiongelmaa ole, kun ei ole yhtään suihkukaappia, poreammeestakin, missä käymme suihkussa, tuntuu menevän vesi oikeaoppisesti viemäristä putkeen, ei se ainakaan lattialle jää muhimaan.

Se olisi sitten viikonloppu edessä. Samin piti alunperin mennä huomennakin pelaamaan, mutta pottuvarpaat on siinä kunnossa eilisen pelin jälkeen ettei ehkä tekee kovin hyvää juosta huomennakin lenkkareilla pallon perässä. Menemme siis todennäköisesti käymään vähän kevätvaateostoksilla, käydään syömässä ja leikitään hetki turisteja.