Lähdin aamulla kahdeksalta Ikeaan, onneksi suht turvallisella tila-autolla. Olimme ajaneet n. puoli tuntia ajoittain melko sakeassa sumussa, kun yhtäkkiä edessä olikin kaikki moottoritien kolme kaistaa täynnä autoja. Jarrut pohjaan ja juuri ehti auto pysähtyä törmäämättä kehenkään. Siinä muutaman sekunnin aikana kuului rysähdys ja vieressä oleva auto törmäsi suoraan keula edellä oikealla olevaan reuna-aitaan, sen perässä oleva auto oli törmännyt tuon autoon perään.. Näin kun pelkääjän paikalla joku heilui holtittomasti :-( Sitten oli tilanne ohi, hetken ehdin pelkäämään, että tuleeko joku meidän perään. Ei tullut.

Seuraavaksi alkoi porukkaa purkautumaan autoista, ilmeisesti kukaan ei loukkaantunut vakavasti, kolme auto meni tuossa rytäkässä aika heikkoon kuntoon, yksi täysin lyttyyn. Autoista tuli ulos ihmisiä, jotka pitelivät päitään, ontuivat, hieroivat rintaansa tai rannettaan. Meidän viereen pysähtyi tuo perään ajanut, turvatyynyt olivat lauenneet edessä istuvilla. Pois lähtiessä huomasin, että reuna-aitaan tormänneen auton takapuskuri oli tuon auton etupuskurissa kiinni.

Yllättävän vähän oli huutoa, eikä käsirysyä ollenkaan. Ulkopuoliset olivat uteliaita ja lähinnä nauroivat, tuntui olevan hyvää viihdettä koko tilanne. Ilmeistä päättelin, että meidän takanakin oli kolareita, sillä jossain vaiheessa ihmiset lähtivät kovasti kävelemään sinne päin.

Yli puoli tuntia meni siihen, että kukaan tuli paikalle, pelastusväkeä siis. En tiedä, olisiko tullut nopeammin, jos joku olisi loukkaantunut vakavasti? Tämän jälkeen pääsimme myös jatkamaan matkaa ja alle kilometrin matkalla näimme vielä seitsemän ketjukolaria! Pari rekkaa oli menneet myös aidan läpi vastaantulevien kaistoille. Muutama henkilöauto oli todella lytyssä ja ihmettelen, jos niistä on joku elävänä saatu ulos, samoin kahden rekan ajajankopit olivat kaatuneet eteenpäin, lasit tippuneet ja olivat enemmän tai vähemmän lytyssä.

Sumu onneksi selveni, kuski ajoi n. 120-130 km/h ja turvaväliä seuraavaan autoon oli max kolmen auton verran. Jos edessä oleva auto alkoi jarruttamaan, ei mun kuski reagoinut asiaan mitenkään, yleensä vasta siinä vaiheessa, kun oli yhden auton verran väliä. Läheltä piti tilanteita tuli useita, enkä ihmettele, niin poukkoilevaa ja ei-ennakoivaa oli ajo, kuten kaikilla muillakin.

Olo on sellainen etten ihan vähään aikaan lähde automatkalla Shanghaihin. Matka on kallis, hidas ja vaarallinen. Olin vielä yksin liikenteessä, mikä oli tuplasti ikävämpää, kun ei voinut jakaa asiaa kenenkään kanssa. Sillä tilanne oli järkyttävä ja pelottava.

Ikeasta jäi kuitenkin jotain, jouluisia juttuja lähinnä, herkkupuolelta mm. 5 purkillista piparkakkuja. Ikean jälkeen kävin vielä Jaanuskan vinkkaamilla kukkamarkkinoilla ja joulupuoli siellä oli todella ihana. Osittain samaa "krääsää" kun Metrossa tai Carressa joulun alla, mutta lisäksi todella kauniita juttuja. Jotain jäi tuoltakin mukaan, pitää käydä toistekin!

Äsken söimme Ikean pakastemustikkapiirakkaa sen kunniaksi, että olen hengissä, ehkä voin samaan syssyyn ottaa myös tänään ostettuja salmiakkikaloja...