Kuu-festivaali (kutsutaan myös keski-syksyn festivaaliksi) vietetään tänä vuonna 18. syyskuuta eli tänään. Päivä määräytyy kiinalaisen kalenterin mukaan, tänään kuu on kirkkaimmillaan koko vuonna. Kiinaksi juhla on zhong gìu jié. Miksi juhlaa sitten vietetään? Siihen on monia erilaisia legendoja, yhdessä uhrataan kuukakkuja ja muita herkkuja jumalattarelle, joka tuhansia vuosia sitten söi kuun (kuunpimennys). En tiedä, tekeekö nykyään enää kukaan alttaria pihalleen, johon vie kuukakkuja ja hedelmiä, lähinnä kai juhlaa vietetään läheisten kanssa. Ilmeisesti täällä Hangzhoussa ihmisiä kokoontuu paljon järven rannalle, mutta myös kotipihoilla iltaa vietetään. Me vietämme juhlaa hyvin arkisesti, kun Sami joutuu olemaan illan töissä, mutta ehkä nyt päivällä maistamme hieman kuukakkuja.

Me ostimme ayillemme laatikollisen kuukakkuja ja itsellemme myös. Toivotin hänelle lapusta lukien zhong gìu jié kuài lè! Kuukakkuja on miljoonaa eri sorttia, niitä on makeita ja suolaisia, saattaa olla täytteenä erilaisia hedelmiä, pähkinöitä, kananmunan keltuainen, lihaa, kalaa jne., meidän laatikossa on kuusi erillistä pientä kakkua ja vielä paketti, jossa kolme minikakkua. Laitan tähän pari kuvaa sekä laatikosta, että yhdestä kakusta.


10274.jpg

10272.jpg

10273.jpg

Olimme eilen yhden perheen tupaantuliaisissa. Saimme herkutella mm. savustettua lohta, nam! Oli muutenkin mukavaa, kaikki suomalaiset oli kokoontunut ja kyllä meitä aika paljon täällä nyt on, tosin yksi pariskunta on lähdössä ensi viikolla takaisin Suomeen kolmen vuoden täällä asumisen jälkeen. Varpu ja Vuokkokin jaksoivat olla aika kauan juhlissa mukana ja kotiuduinkin tyttöjen kanssa vasta yhdeksän jälkeen. Sami jäikin edustamaan meidän perhettä juhlien loppuun asti.